Johan Benjamins
Johan Benjamins , Decaan op de Ronerborg |

'Op zoek naar de balans tussen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt'

Wat ga ik na deze opleiding doen? Wat wil ik later worden? Leerlingen worden tijdens hun gehele schoolperiode voorbereid op keuzes die ze voor hun toekomstige studie of baan moeten maken. Dat heet LOB (loopbaanoriëntatie en –begeleiding). In de komende jaren zal daar steeds meer aandacht voor zijn. De voorbereiding begint dan al in het eerste jaar. Mensen met een bepaald beroep komen naar school hierover vertellen maar leerlingen gaan ook naar doe-middagen van bedrijven om te zien welke beroepen er zijn in dat vakgebied. Om alvast wat rond te kijken, worden leerlingen steeds vroeger actief betrokken bij kennismakings-activiteiten op het mbo.

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? De decaan zoekt samen met de leerling naar de balans tussen deze vragen om keuzes te maken voor een vervolgopleiding. Natuurlijk spelen karaktereigenschappen mee. Wat je kunt, zegt iets over je capaciteiten. De wens om iets te worden zorgt voor een groot deel voor de motivatie. Maar je moet natuurlijk wel realistisch blijven. Wij proberen leerlingen hiervan bewust te maken en te leren reflecteren.

Wat ik een leerling adviseer als hij het echt niet weet? “Dan zeg ik, dat hij in ieder geval moet kiezen wat hij leuk vindt. Daar kom je achter, door naar de resultaten op je vakken te kijken. Uiteindelijk komt daar vanzelf een opleiding of een beroep bij.”