1. Het schooladvies & de doorstroomtoets
Uw kind ontvangt tussen 10 en 31 januari het voorlopige schooladvies. In de eerste twee weken van februari maakt uw kind de doorstroomtoets (deze toets komt in de plaats van de eindtoets). Uiterlijk 24 maart ontvangt u van de basisschool het definitieve schooladvies.
2. Centrale aanmeldweek tussen 25 maart en 31 maart
Tussen 25 maart en 31 maart dient u uw kind schriftelijk aan te melden op de school voor voortgezet onderwijs. De uiterlijke datum voor aanmelding is dus 31 maart. U kunt het aanmeldingsformulier van de gekozen VO-school gebruiken, of gebruik maken van een digitaal aanmeldportaal (indien beschikbaar).
3. Het advies van het basis- en speciaal (basis)onderwijs is bindend voor het voortgezet onderwijs
De basisschool geeft een zo goed mogelijk passend advies voor het vervolgonderwijs. Dit advies van de basisschool is bindend voor de school voor voortgezet onderwijs. De basisscholen gebruiken de Plaatsingswijzer als hulpmiddel voor het advies. Meer informatie over de Plaatsingswijzer vindt u op: www.plaatsingswijzer.nl. Als het in het belang van uw kind is, kan een dubbel advies gegeven worden (bijv. havo/vwo). In dat geval heeft de school voor voortgezet onderwijs de ruimte om te bepalen op welk niveau de leerling geplaatst wordt.
4. De ouder geeft de 1ste en 2de voorkeur aan voor een VO-school
Op het aanmeldingsformulier of het digitaal aanmeldportaal van de school voor voortgezet onderwijs geeft u als ouder de 1ste en 2de voorkeur aan voor een VO-school. Het aangeven van een 2de keuze is overigens geen verplichting, maar wordt sterk aangeraden. Van u als ouder wordt verwacht dat u belangrijke informatie over de ondersteuningsbehoefte van uw kind verstrekt. Als u als ouder geen relevante informatie verstrekt, kan dat tot gevolg hebben dat de school niet in staat is om de ondersteuningsbehoefte van uw kind vast te stellen en dus ook niet kan beoordelen of de school de benodigde ondersteuning kan bieden. Dat kan betekenen dat de school uw kind niet kan toelaten.
5. De basisschool draagt uiterlijk 1 april het leerlingdossier over aan het voortgezet onderwijs
U bent als ouder verantwoordelijk voor de aanmelding. Het aanmeldingsformulier wordt ingeleverd bij de school van 1ste én 2de voorkeur. Of u maakt gebruik van de digitale aanmeldportaal. De basisscholen maken bij de overdracht van gegevens gebruik van de Overstapservice Onderwijs. Via deze service kan het dossier van uw kind veilig digitaal worden overgedragen aan de nieuwe school. U dient als ouder inzage te hebben gehad in het dossier van uw kind. Eventuele opmerkingen van uw kant worden verwerkt in het dossier, voordat het wordt klaargezet voor overdracht naar de nieuwe school. Zodra een leerling als 1ste keuze is aangemeld, kan de nieuwe school het overdrachtsdossier opvragen bij de huidige school. We houden ons hierbij uiteraard aan de privacywetgeving.
6. Scholen met meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen gaan loten
Alle scholen die vanwege ruimtegebrek moeten loten doen dat op 10 april en publiceren de uitslag van de loting op de site van de school op 10 april tussen 16.00 en 18.00 uur. Als uw kind is uitgeloot, dan moet u uw kind uiterlijk 18 april opnieuw aanmelden bij een school die wel een plaats beschikbaar heeft. De VO- scholen maken aan de ouders kenbaar op welke scholen nog plaatsen beschikbaar zijn. Op 25 april vindt dan eventueel een tweede loting plaats.
7. De rol van de doorstroomtoets
De doorstroomtoets neemt de plaats in van de eindtoets en wordt eerder in het schooljaar afgenomen, namelijk in de eerste twee weken van februari. Heeft uw kind een hoger resultaat op de doorstroomtoets dan het voorlopig schooladvies? Dan geeft de school in principe een hoger definitief schooladvies. Alleen als het in het belang van de leerling is, kan de school besluiten het advies niet te verhogen. Dit moet de basisschool dan wel goed onderbouwen en met u als ouder bespreken. Als het resultaat van de doorstroomtoets minder goed is, dan blijft het eerder gegeven voorlopig schooladvies staan.
Een voorbeeld:
8. De school voor voortgezet onderwijs neemt rond 15 mei een besluit
Als alles volgens plan verloopt en alle informatie goed, volledig en tijdig wordt overgedragen dan streven we na dat u rond 15 mei** duidelijkheid heeft over de toelating van uw kind.
Een uitgebreide versie van het toelatingsbeleid is aan alle basisscholen, speciale (basis)scholen en scholen voor voortgezet onderwijs gestuurd en is daar op aanvraag beschikbaar. Alle procedures en het tijdpad staan in de transitiekalender PO-VO. Via de site www.passendonderwijsgroningen.nl kunt u per samenwerkingsverband ook de uitgebreide versie van het toelatingsbeleid vinden.
Aanvullende toelatingsvoorwaarden
·
Maximum aantal leerlingen en identiteit
VO-scholen kunnen qua ruimte niet
altijd alle aangemelde leerlingen plaatsen. De aantallen zijn op de sites van de scholen zichtbaar. Door gebrek
aan ruimte kan het dus zijn dat een school voor voortgezet onderwijs uw kind niet kan plaatsen. Ook kan het
zijn dat de identiteit van de school een rol speelt. Indien ouders de grondslag van de school niet
onderschrijven, mag de school de leerling weigeren. De betreffende school geeft dit zelf aan in de voorwaarden voor toelating. Deze voorwaarden kunt u opvragen
bij de school van uw keuze.
· Leerlingen met een ondersteuningsbehoefte
Alle scholen beschrijven in het ondersteuningsprofiel wat ze aan extra ondersteuning en begeleiding van uw kind bieden. Dit ondersteuningsprofiel van de school staat op de website van de school en op de site van het samenwerkingsverband. Als de school waar uw kind is aangemeld de ondersteuning niet kan bieden, dan moet de school in overleg met u als ouders op zoek naar een andere passende plek. Dit noemen we zorgplicht.
·
Ondersteuning i.v.m. leerachterstanden, praktijkonderwijs en speciaal
onderwijs
Scholen voor voortgezet onderwijs ontvangen extra geld voor de
ondersteuning van leerlingen met leerachterstanden via het samenwerkingsverband. Om toegelaten te kunnen worden
tot het praktijkonderwijs of speciaal
onderwijs is een zogenaamde toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. Die verklaring wordt aangevraagd bij het
samenwerkingsverband. Als ouder wordt u door de school betrokken als het gaat om extra ondersteuning voor uw kind en/of
de aanvraag van een toelaatbaarheidsverklaring.
Verschil van inzicht over een
passende plek
Indien het onderwijs van mening is
dat er een passende plek is in het voortgezet onderwijs, maar als ouder heeft u hier een andere mening over, dan
kan de leerplichtambtenaar van uw gemeente worden ingeschakeld. Als u er met
de school niet uitkomt,
dan kunt u:
- Voor het voortgezet onderwijs in de regio Stad Groningen een ouderondersteuner vanuit het samenwerkingsverband inschakelen via: ect[at]swv-vo2001.nl of via het Steunpunt voor ouders en leerlingen: https://www.swv-vo2001.nl/steunpunt-leerling-ouder/
- Voor het basisonderwijs in de provincie Groningen: Bieny Bolt voor Stad Groningen (b.bolt@po2001.nl), Luuk Hoff voor Westerkwartier (l.hoff@po2001.nl), Simone Doolaard voor Noord-Groningen (s.doolaard@po2001.nl) en Ramona van der Velde voor Zuid-Oost Groningen (r.vandervelde@po2001.nl).
- Voor het voortgezet onderwijs in de Ommelanden: Marleen Smink (m.smink@passendonderwijsgroningen.nl).
Voor informatie kunt u terecht bij:
Richard Veurman Esborg j.oosterloo@rsgdeborgen.nl
Sjoerd Louwes Ronerborg s.louwes@rsgdeborgen.nl
Berry Landkroon Woldborg b.landkroon@rsgdeborgen.nl
Daan Wüst Lindenborg & Nijeborg d.wust@rsgdeborgen.nl
*Daar waar staat ouder wordt in voorkomend geval ook ouders, voogd of verzorger(s) bedoeld.
**Indien de vo-school meer tijd nodig heeft om bijvoorbeeld onderzoek te doen, kan de school de termijn van 6 weken na aanmelding met 4 weken verlengen (in totaal 10 weken). De school moet dit schriftelijk aan u als ouder melden. De termijn van 6 weken start na de uiterlijke aanmelddatum van 31 maart.